С есенно-зимните пръскания се унищожават зимуващите по кората на дърветата насекомни неприятели и акари и се предотвратява развитието на причинителите на редица болести. Те са насочени срещу сливовата щитоносна въшка, плоските щетоносни вишки, листните бълхи, акари и други вредители. Приченителите на болести, срещу които се пръска през почивния период на дърветата, са къдравост по прасковата, сачмянка по прасковата, кайсията и черешата, кривули по сливата, струпясване по крушата и други болести.

    Зимното пръскане срещу неприятелите трябва да се провежда след внимателна преценка за наличието на съответна плътност на някои от посочените вредители в отделните овощни градини от специалистите по места. Препаратите, използвани за зимното пръскане, струват скъпо и трябва да се употребяват при действително установени нужди от специалистите по растителна защита или агрономите на места.

    Това пръскане се извършва от настъпването на пълния листопад през есента до набъбването на пъпките напролет. Най-подходящият момент обаче за зимно пръскане е периодът след преминаване на зимните студове до момента на набъбване на пъпките, когато насикомите и особено яйцата на акарите са по-чувствителни на използваните препарати.

    Безусловно необходимо е непосредствено след листопада прасковените и кайсиевите насаждения да се напръскват с Натурален микротор «МЕДЕН ХУМАТ» срещу къдрявостта, сачмянката и инфекциозните заболявания. Това пръскане трябва да се повтори през пролетта. Ако се пръска качествено в определените срокове, няма да се допуснат поражения от тези болести, каквито се наблюдават всяка година в някои насаждения.

Зимното пръскане трябва да се извършва диференцирано и качествено, като дърветата добре се облеят с разтвора, да не остане нито квадратен сантиметър от повърхността на короната ненапръскани.

Categories: Slider

Leave a Reply