Круши от сорт Вилиямова масловка

Това е един от основните сортове в страните с най-голямо крушово производство, като САЩ, Италия, Франция. У нас също е много разпространен.

Основен стандартен сорт. Дървото има умерен растеж и придобива средно-големи размери, подходящо за гъсти насаждения. Короната е високо куполовидна. Пробудимостта на пъпките и разклоняемостта са средни.

Цъфтежът е средно-късен. В плододаване встъпва рано и има много добра и редовна родовитост. Доста устойчив е на струпясване. Устойчивостта му на зимни студове е средна, а на повратни – над средна. Изисква богати почви. Те са много едри, със средно тегло 208g., притъпено или пресечено крушовидни, с неравна повърхност.

Кожицата е тънка, нежна, гладка, в беритбена зрелост е светлозеленикава, а в консумативна – лимонено до восъчножълта, рядко със слабо зачервяване по огряваната страна, с ръждиви точки и петна.

Месото е бяло, кремаво-бяло, фино, сочно, топящо се, сладко, много слабо виненокисело, със силно изразен мускатов аромат и отлични вкусови качества. Когато плодовете се берат 7-10 дни преди пълна зрелост, издръжливостта им на транспорт е добра.

В обикновени плодохранилища се съхраняват 10-15 дни, а в хладилници 9-10 седмици. Отлични са за десерт, преработка в компот и нектар, за сушене и дестилат.

 

 

Беритба

Крушите от сорт Вилиямова масловка узряват в края на месец август – началото на септември.