Сливи от Сорт Стенлей
Стенлей 
еамерикански сорт слива. Той е един от най-широко разпространените сливови сортове не само у нас, но в много страни. Сравнително рано встъпва в плододаване, осигурява добра реколта и е толерантен към най-опасната вирусна болест – шарката.

Получен е през 1910 г чрез кръстосването на сортоветеАжанскаи Гранд Дък в Нюйоркската земеделска опитна станция Geneva, САЩ. У нас е внесен през 1961 г. и има голямо разпостранение. Стандартен сорт за България.

Плодове са средно едри до едри (ср.т.32 – 60 г.), обратнояйцевидни, удължени, несиметрични. Коремният шев е добре изразен, разположен в средно широка бразда. Кожицата е тънка, тъмновиолетово-синя, с многобройни точици и силен налеп. Плодовото месо е зелено-жълто, плътно, със зърнеста структура, сочно, отделящо се от костилката, с много добри вкусови качества.

Дървото е родовито, умерено растящо, с широка, обратно пирамидална рядка корона.

Сортът е самофертилен (самоопрашващ се) и добър опрашител. Толерантен е на шарка, слабо се напада от червени петна и средно от ръжда. Чувствителен е на ранно и късно кафяво гниене. Задоволително устойчив е на суша. Към почвата не е особено взискателен.

Навреме обрани, плодовете издържат на транспорт. В пълна зрялост не понасят съхранение. Плодовете са подходящи за консумация в прясно състояние, за приготвяне на компоти, сушени плодове, за замразяване, за конфитюр, мармалад и ракия.

Сортът Стенлей е един от най-широко разпространените сливови сортове не само у нас, но в много страни. Той е един от сравнително рано встъпващите в плододаване, даващи добра реколта и е толерантен към най-опасната вирусна болест – шарката.

 

Беритба
Плодовете на сорт Стенлей узряват в края на август – началото на септември, но и бързо презраяват.