Сливи от сорт Чачанска ЛепотицаСортът е създаден чрез кръстоска на Вагенхаймска с Пожегача през 1961 г в ИО-Чачак , Югославия. В Дряновската опитна станция се проучва от 1979 г. Включен в сортимента на страната през 1988 г.

Плодовете са много едри, със средно тегло 36 g. Формата на плода е овална. Плодовата кожица е тъмно синя, покрита е с обилен восъчен налеп. Плодовото месо е зеленикавожълто, сочно, сладко с леко изразена киселина и аромат, отличава се с много добри вкусови качества. Костилката е средно едра, отделя се от плодовото месо.

Плодовете узряват в периода 25 юли до 5 август. Дървото е умерено растящо, с метловидна форма на короната и понася сгъстяване в редовете до 4m , при междуредия- 6m. Цъфтежът е средно ранен. Чачанска лепотица е самоплоден сливов сорт и е добър опрашител за цъфтящите с него стандартни сортове.

Встъпва в плододаване през четвъртата вегетация, плододаването е редовно, родовитостта е добра. Чачанска лепотица е толерантен на Шарка по сливата сорт, устойчив е на ръжда, чувствителен е на късни пролетни мразове, силно чувствителен на червени листни петна. Плодовете издържат на транспорт и са подходящи за износ и консумация в прясно състояние, за преработка в компоти, нектари и ракия.

 

Плододаване
Плододавнето на сорт Чачанска лепотица настъпва през четвъртата вегетация