Череши от сорт Бурлат

Това е френски сорт, който произхожда вероятно от случайно намерено семеначе в департамента Рона. Във Франция е един от най-широко разпространените черешови сортове. У нас е внесен през 1967г.

Разпространен е в Кюстендилския район. Основен стандартен сорт. Aгробиологична характеристика: Дървото е средно до силнорастящо, с пирамидална до широкопирамидална, средно гъста корона. Клоните са гарнирани предимно с майски букетчета. Цъфтежът е средно ран.

Добри опрашители са Ранна Черна Едра, Наполеон, Хеделфингенска, Ван, Райниер, Старкинг харди джайънт и Ърли Ривърс. Образува кръстосана несъвместима група с Бигаро Моро. Студоустойчивостта му е под средна, показва известна чувствителност към късните пролетни мразове.

Слабо чувствителен е на сачмянка и на ранно кафяво гниене, толерантен на някои вирусни болести, много силно чувствителен на цилиндроспориоза. Устойчив на монолия. При валежи по време на зреенето плодовете се напукват много. Изисква месторастения с добър въздушен дренаж, леки и богати почви.

Плодовете узряват през третото десетдневие на май – началото на юни. Те са едри, със средно тегло 7, 4g /23 x 24 x 21 mm/., широкосърцевидни, слабо сплеснати, с тъп връх. Коремната страна е леко издута, коремният шев не личи. Дръжката е къса. Гръбната страна е широка плитка бразда. Кожицата е дебела, тъмночервена, с гланц.

Месото е тъмночервено, плътно, хрупкаво,сочно, сладко, слабо кисело, с отлично качество. Дръжката е средно дълга. Сокът е червен. Костилката е средно едра, със средно тегло 0, 3g., съставляващо 4, 1% от теглото на плода, широкояйцевидна, гладка, отделя се от месото.

Технологична характеристика:  Плодовете са издръжливи на манипулация и транспорт. Използват се главно за десерт. Могат да се берат механизирано.

 

Плододаване

Плододаването на череши от сорт Бурлат настъпва 4 години след засаждането им.