Череши от сорт Хеделфинген

Произход:
Получен е от семе в Hedelfingen, Германия, в средата на 19 век. У нас в внесен след Освобождението и е разпространен в цялата страна. Основен стандартен сорт.

 

Aгробиологична характеристика:
Дървото е силнорастящо, жизнено и достига големи размери. Короната е широкопирамидална, гъста, с увисващи по-късно клони. Клоните са гарнирани добре предимно с майски букетчета.

Цъфтежът е средно късен. Опрашва се от Наполеон. Сортът е интерстерилен с Румънка. Има много добра родовитост. Сравнително слабо чувствителна е на кафяво гниене. при продължителни дъждове по време на зреенето плодовете се напукват слабо. Има добра студоустойчивост на зимни студове и средна на повратни. Не е взискателна към почва.

Поради трудното им откъсване от дървото не са подходящи за механизирана беритба. Те са едри ( 24 x 23 x 21 mm ), със средно тегло 7,6g, заобленосърцевидни, със слабо сплесната коремна страна, с ясен коремен шев.

Кожицата е средно дебела, тъмнокафяво-червена до черна, лъскава. Месото е тъмночервено, хрупкаво, сочно, сладко-възкисело, слабо нагарчащо, с тъмночервен сок и много добро качество. Костилката е едра ( 11 x 8 x 6 mm), със средно тегло 0,6g, съставляващо 8% от теглото на плода, яйцевидна или почти овална, с гладка повърхност, отделя се лесно от месото.

Технологична характеристика:  Плодовете имат високо съдържание на витамин C (42 mg%). Издръжливостта им на транспорт е добра. Съхраняват се добре ( 4-5 дни). Добри са за преработка в компот.

 

Беритба

Плодовете от сорт Хеделфинген узряват до средата на месец Юни.